Från den 1 augusti gäller nya regler, återigen flyger vi lagligt!

Den 20 juni röstade riksdagen igenom en lagändring som gör det möjligt för privatpersoner och företag att fotografera från en drönare utan tillstånd från länsstyrelsen. Undantaget gäller inte myndigheter, utan dessa kommer att behöva tillstånd även i framtiden. Ändringarna börjar gälla den 1 augusti 2017.
Relaterad bild

En kamera som sitter på en drönare ses som en övervakningskamera i lagens mening. Den behöver därför tillstånd från länsstyrelsen enligt bestämmelserna i kameraövervakningslagen. Från och med den 1 augusti 2017 kommer privatpersoner och företag inte längre att behöva sådana tillstånd för att få använda en drönare med kamera. I stället måste reglerna i personuppgiftslagen följas. Datainspektionen är tillsynsmyndighet över personuppgiftslagen och du kan vända dig dit för vägledning och information.

Myndigheter kommer även fortsättningsvis att behöva tillstånd från länsstyrelsen. Det gäller även om myndigheten anlitar en privatperson eller ett företag att övervaka/fotografera åt myndigheten.

Med tanke på handläggningstiden för dessa ärenden gör Länsstyrelsen i Jönköpings län bedömningen att vi inte kommer att hinna pröva nya ansökningar som lämnas in innan den 1 augusti. Vi kommer att hantera de ansökningar som redan har lämnats in så skyndsamt som möjligt i dialog med sökanden.

Tänk på att det fortfarande krävs andra tillstånd för att få flyga drönare än just tillståndet till kameraövervakning. Till exempel krävs det tillstånd från:

  • respektive flygplats för att flyga inom dess kontrollzon,
  • Transportstyrelsen om du flyger på uppdrag eller tjänar pengar på din flygning, samt
  • Lantmäteriet (och i vissa fall Sjöfartsverket) enligt lagen om skydd för geografisk information.

Mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.